Ondanks een aantal goed bezochte landdagen en bijeenkomsten, kreeg de NSNAP van Cornelis Kruyt, oud majoor van het KNIL, nooit een aanhang van betekenis. Kruyt onderscheidde zich wel met een bijzonder giftig antisemitisme en racisme. Hij stelde voor om de bevolking van de Nederlandse Antillen en Suriname (‘een mengelmoes van allerlei rassen’) te deporteren en te vervangen door ‘Nederlanders’. In 1937 deed hij mee met de Tweede Kamerverkiezingen, met de leus ‘Tegen Juda’, maar behaalde nog geen duizend stemmen. Ook Kruyt meende na de Duitse inval dat zijn tijd gekomen was. Het waren waarschijnlijk zijn volgelingen die in 1940 een Synagoge in Zandvoort opbliezen. Alle volgzaamheid en virulent antisemitisme ten spijt moest de NSNAP van Kruyt in 1941 gedwongen samengaan met de NSB.

Kruyt hoefde nooit terecht te staan voor zijn politieke activiteiten, hij vluchtte vlak voor de bevrijding met zijn familie naar Duitsland stierf op 31 maart 1945.

gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/22/nsnap/