Het Verbond van Actualisten werd in 1923 opgericht en was de eerste fascistische partij van Nederland. De Actualisten, zoals ze zichzelf noemden, waren opgericht door de Leidse student Hugo Sinclair de Rochemont, de Leidse hoogleraar Karel de Jong en de jonge miljonair Alfred Haighton. Sinclair de Rochemont en de Jong waren beiden gegrepen door de pessimistische wereldvisie van Bolland en Sinclair de Rochemont hoopte in Nederland, net als in Italië een fascistische revolutie te kunnen ontketenen. Haighton zag wat in het idee en besloot de beweging te financieren. Sinclair de Rochemont was echter een chaoot en leefde volgens zijn mede-fascisten grotendeels in een fantasiewereld. Er waren afdelingen van de partij die alleen op briefpapier bestonden. Een actie om een staking bij het Amsterdamse Werkspoor te breken mislukte faliekant en de partij haalde bij de kamerverkiezingen in 1925 slechts 0,08% van de stemmen. Sinclair werd depressief en het Verbond kwijnde weg. In 1927 startten Sinclair de Rochemont en Haighton een fascistisch tijdschrift dat uiteindelijk zou uitgroeien tot een succesvollere beweging: De Bezem.

gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/22/prof-g-j-bolland/
gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/15/de-bezem/