De Nederlandse Fascisten Unie, opgericht in 1933 was een afsplitsing van de ANFB. Na een conflict met Jan Baars besloot Karel Eduard van Charante, accountant van beroep en voormalig Bezem-lid, zijn eigen beweging op te richten. De standpunten van deze unie waren nagenoeg identiek aan die van de Bezem. Zonder het charisma van Baars kon de partij weinig bewerkstelligen: bij de verkiezingen van 1933 werd slechts 0,04% van de stemmen behaald.

Vrijwel gelijktijdig met deze beweging ontstond een andere afsplitsing van de ANFB: de Unie van Nederlandsche Fascisten (UNEFA). Het tijdschrift van deze Unie heette, net als die van de NFU ‘de Aanval’. Het is niet duidelijk hoe deze fascistische dubbelgangers zich tot elkaar verhielden.

Na de oorlog werd van Charante aanvankelijk ter dood veroordeeld vanwege doorspelen van inlichtingen aan het Duitse leger en het verraad van vele onderduikers. Hij kreeg aanvankelijk de doodstraf, de straf werd omgezet in 20 jaar en uiteindelijk 12 jaar.

gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/15/de-bezem/
gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/22/algemene-nederlandse-fascisten-bond-anfb/