Deze radicaalste afsplitsing van de NSNAP pleitte onder leiding van de econoom Ernst Herman ridder van van Rappard voor volledige aansluiting van Nederland bij het Duitse Rijk: ‘Wat God samengevoegd heeft, mag men niet scheiden’. De reden zocht ridder Van Rappard in een ver verleden. Er zou een ‘stamverwantschap’ van de Nederlanders en de Duitsers zijn en hij doelde op de situatie dat de Nederlanden tot 1648 officieel tot het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie behoorden.

Aanvankelijk was de partij niet succesvol. Om de loyaliteit aan Hitler-Duitsland nog wat duidelijker te maken, gebruikte Van Rappard even de toevoeging ‘Hitler beweging’, maar die moest hij onder druk van Hitler weer verwijderen. Pas na de inval van de Duitsers stroomden de leden toe en werd de NSNAP van van Rappard een kleine maar geduchte concurrent van de NSB. De partij kalkte muren – onder andere van Joodse winkels – vol met hakenkruizen en pro-Duitse leuzen (‘dankt Adolf Hitler’) en het kwam regelmatig tot gevechten met NSB’ers. De partij moest eind 1941 echter noodgedwongen samengaan met hun aartsvijand, de NSB. Van Rappard diende tijdens de oorlog nog in de Nederlandsche SS en stierf niet lang na de oorlog in de gevangenis.

gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/22/nsnap/
gerelateerd: https://allentegenallen.nl/2020/04/22/nsb/